Sunday, September 16, 2012

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းက ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ ထုတ္လုပ္မႈကို ျမင့္မားေစႏုိင္


လက္ဖက္ရည္ ၾကမ္းမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြဟာ မွတ္ဉာဏ္၊ ေနရာ ေဒသန႔ဲ သက္ဆုိင္တဲ့ သင္ၾကားမႈေတြမွာ အက်ဳိးရွိႏုိင္တဲ့ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ ထုတ္လုပ္မႈ ျမင့္မားႏုိင္ေၾကာင္း  မၾကာခင္က ျပဳလုပ္တဲ့ ေမာ္လီက်ဴလာ အာဟာရနဲ႔ အစားအေသာက္ဆုိင္ရာ ေလ့လာမႈမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းကို ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ဖို႔ ေလ့လာမႈေတြ အမ်ားအျပား ျပဳလုပ္ထားၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။ အခုေလ့လာမႈမွာ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတုပစၥည္း (Epigallocatechin- 3 gallate, EGCG)  ရဲ႕ ဂုဏ္သတၱိဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြအေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို ေလ့လာခဲ့ပါတယ္။
EGCG ဟာ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အသက္ႀကီးျခင္းနဲ႔ သက္ဆုိင္တဲ့ ပ်က္စီးယုိယြင္းတဲ့ ေရာဂါေတြေပၚမွာ အလြန္ အက်ဳိးရွိတယ္လုိ႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ EGCG ဟာ ဦးေႏွာက္ အာ႐ံုခံဆဲလ္ေတြ ထုတ္လုပ္မႈ ျမင့္မားေစတာေၾကာင့္ သင္ၾကားေရးမွာ အေထာက္အကူျဖစ္ေစၿပီး အရာဝတၳဳေတြ၊ အမည္နာမေတြနဲ႔ ေနရာေဒသေတြကို မွတ္မိႏုိင္စြမ္း ပိုေကာင္းလာတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။

No comments: