Monday, March 11, 2013

ေထာပတ္သီးက ေလျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္

Monday, March 11, 2013
ေထာပတ္သီးစားသံုးျခင္းသည္ကိုယ္ခႏၶာအတြက္လို အပ္ေသာ အာဟာရမ်ားကိုျဖည့္ တင္းေပးႏိုင္႐ံု သာမက သဘာ၀မွ ရေသာသၾကား ဓာတ္ ကိုေထာက္ ပံ့ေပးျခင္း ၊ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္က် ဆင္းေစျခင္း ၊အက်ိဳး ျပဳကိုလက္ စတီေရာကို တက္ေစၿပီး ဆိုးက်ိဳးေပးေသာကိုလက္စတီေရာ ကိုက်ဆင္းေစျခင္း စသည့္အခ်က္မ်ား ကိုရ ရွိေစႏိုင္သည္ ဟုသိရသည္။ယခု ေလ့လာမႈ တြင္ ေဖာ္ျပထားခ်က္အရ ေလျဖတ္ျခင္းကို ပါ ေထာပတ္သီးက ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေဖာ္ ထုတ္ ႏိုင္ခဲ့သည္။



ယခုေလ့လာမႈသည္ အမ်ိဳးသား က်န္းမာေရးႏွင့္ အာဟာရဆိုင္ရာစစ္ တမ္း(National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES) မွရရွိျခင္းျဖစ္ၿပီး ၂၀၀၁ ခုႏွစ္မွ ၂၀၀၈ခုႏွစ္ အတြင္း ေလ့လာခဲ့သည္။အေမရိကန္ ႏိုင္ငံသား အသက္ ၁၉ႏွစ္အထက္ရွိသူ ၁၇၅၆၇ဦးကို ေလ့လာခဲ့ေသာ ယခုေလ့လာမႈတြင္ ၃၄၇ဦးသည္ ေန႔စဥ္ေထာပတ္သီးကို စားသံုးေပး သူ မ်ားျဖစ္ေၾကာင္းေ ဖာ္ ထုတ္ႏိုင္ခဲ့သည္။ အဆိုပါ ေထာပတ္သီး ေန႔စဥ္ စားသံုးေပးသူမ်ား၏ က်န္းမာေရး အေျခအေနကို ေမးခြန္းမ်ား ေမးျမန္းျခင္း၊ စမ္းသပ္ျခင္းမ်ား ျဖင့္ေလ့လာခဲ့သည္။

ေထာပတ္သီးေန႕စဥ္ စားသံုးသူ မ်ားသည္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာစားသံုးမႈပံုစံ အညႊန္းကိန္းျဖစ္ သည့္ healthy eating index,HEI ႏွင့္အနီးစပ္ဆံုးသူမ်ားျဖစ္လာ ေၾကာင္း၊ ေထာပတ္သီးေန႔စဥ္စားသံုး သူမ်ားသည္ မစားသံုးသူမ်ားထက္ေန႔ စဥ္ေထာပတ္သီး မွ အမွ်င္ဓာတ္၃၆%၊ ဗီတာမင္အီး ၂၃%၊မက္ဂနီစီယမ္ သတၴဳဓာတ္၁၃%၊ပိုတက္စီယမ္ ၁၆%ႏွင့္ဗီတာမင္ေက ၄၈%ပိုမိုရရွိ ေၾကာင္း သုေတသနတြင္ေဖာ္ျပထားသည္။

ထုိ႕ျပင္က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္ေသာအဆီဓာတ္မ်ားကို ေထာပတ္သီးေန႕စဥ္စားသံုးေပးပါက မစားသံုးသူမ်ားထက္ ၁၈%ပိုမိုရရွိ ေၾကာင္းလည္းေဖာ္ျပထားေသးသည္။ ယခုေလ့လာမႈကျပဆိုေသာ ရလဒ္မွာကိုယ္ခႏၶာဇီ၀ျဖစ္စဥ္ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈ (metabolic syndrome)ေၾကာင့္ျဖစ္ ရေသာေလျဖတ္ျခင္းကို လည္း ၅၀% ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္းပင္ျဖစ္သည္။

ယခုေလ့လာမႈကို National Nutrition Journal တြင္ပံုႏွိပ္ေဖာ္ ျပထားျခင္းျဖစ္သည္။

သန္႕စင္
Health Updates Journal

No comments: